Skip to content

Slide02

Elke piano ontstemt na een bepaalde tijd. Dit is het gevolg van temperatuurwisselingen en verschil in luchtvochtigheid. Om die reden is piano stemmen onontbeerlijk. De pianostemmer brengt de snaren op de juiste spanning zodat Uw piano weer gaat klinken zoals het hoort.

Om Uw piano zuiver en goed op toon te houden wordt aanbevolen regelmatig Uw Piano te laten stemmen .

Een compete stembeurt kost 75,-  Euro. Piano Atelier Lagarde werkt in de regio West-brabant (Breda, Bavel, Etten-Leur, Oosterhout, Prinsenbeek, Ulvenhout, Terheijden, Zevenbergen, Baarle -Nassau).

 

Om Uw piano te laten stemmen kunt U telefonisch contact opnemen of via email.

C.Lagarde, Pianostemmer.

06 403 313 74

clagarde@xs4all.nl

 

 

 

Hieronder volgen een aantal veel gestelde vragen over het pianostemmen:

 

Waarom moet ik mijn piano stemmen?

Omdat een piano grotendeels van hout is gemaakt is deze gevoelig voor temperatuurverschillen en vooral verschillen in luchtvochtigheid. Hout wat vochtig wordt gaat uitzetten en als het weer droogt gaat het krimpen. Dit werken is duidelijk hoorbaar aan de toon. Op dat moment is Piano stemmen noodzakelijk. Daarnaast zal langzamerhand de toon ook dalen doordat de spanning van de snaren in de loop der tijd afneemt.

 

Hoe vaak moet ik mijn piano laten stemmen?

Pianostemmen gebeurt gemiddeld twee maal per jaar. Voor de meeste piano’s is dit prima. De pianostemmer kan dan de afwijkingen in toon weer herstellen. Als een piano lang niet gestemd is (langer dan een jaar), is hij waarschijnlijk in zijn geheel in toon gezakt. Om het toch op de juiste toon te krijgen zijn vaak twee of meer stembeurten noodzakelijk.Concertpiano’s en vleugels worden veel vaker gestemd, in ieder geval voor elke uitvoering.

 

Kan er tijdens het piano stemmen een snaar breken?

Dat kan gebeuren. De snaren staan onder een enorme spanning. Bij het piano stemmen moet de pianostemmer die spanning nog verder verhogen om de juiste toon te bereiken. Het is dan ook niet gek dat er op dat moment de zwakte aan het licht komt en de snaar breekt. Vooral bij oudere piano’s, antieke piano’s en wanneer de piano langer niet gestemd is kan het voorkomen dat een snaar breekt.

De kosten voor het vervangen van een pianosnaar zijn afhankelijk van het type snaar . Een bassnaar is vele malen duurder dan snaren uit het middengebied of van de diskant (rechtse gedeelte) .

De pianostemmer heeft normaal gesproken geen pianosnaren bij zich. Voor die reparatie zal dan een nieuwe afspraak gemaakt moeten worden.

 

Zijn stemapparaten goed of niet?

Niet goed en niet slecht. De pianostemmer gebruikt het stemapparaat  of programma als een hulpmiddel, niet meer en niet minder. Piano Atelier Lagarde schuwt geen hulpmiddel om de kwaliteit van het werk te verbeteren.

 

Hoe lang duurt een stembeurt?

Een stembeurt duurt ongeveer 1,5 uur, afhankelijk van wat de pianostemmer allemaal aan problemen tegenkomt. De tijd is vooral moeilijk in te schatten bij piano’s die niet elk half jaar gestemd worden. Het is dan vaak ook niet mogelijk de piano in 1 stembeurt op de juiste hoogte te stemmen.

 

Uw piano laten stemmen? Neem vrijblijvend contact met ons op!

    Uw naam (verplicht)

    Uw email (verplicht)

    Uw telefoonnummer

    Uw bericht

    Back To Top