Skip to content

Slide01

Een piano heeft een zwaar leven. Piano onderhoud is dan ook belangrijk. De materialen die in een piano gebruikt worden, zoals hout en vilt, kunnen niet goed tegen temperatuur en vochtwisselingen. Toch wisselt in de meeste huizen de temperatuur dagelijks en de vochtigheidsgraad schommelt aanzienlijk. Als een piano niet goed onderhouden wordt kunnen problemen ontstaan die ervoor zorgen dat Uw piano niet meer lekker speelt of klinkt. Naast het regelmatig piano stemmen is piano onderhoud van groot belang. Piano Atelier Lagarde verricht alle “groot piano onderhoud” , maar zelf kunt U ook een heleboel pianoleed , dus ook piano onderhoudskosten, voorkomen.

Een piano heeft heel veel bewegende delen. Deze delen, met name de draaipunten slijten als gevolg van het gebruik, er kunnen mankementen ontstaan aan de mechanieken,

Piano reparatie en piano onderhoud kan gaan over mankementen aan de mechanieken, piepende pedalen, toetsen die zwaarder voelen, loszittende delen etc. Is Uw piano defect, speelt Uw piano niet meer lekker, laat dan “groot piano onderhoud” doen.

Naast een halfjaarlijkse stembeurt is het verstandig eens in de 5 tot 10 jaar alles eens goed na te laten kijken, schoon te laten maken en de mechanieken te laten afregelen.

 

Dit “groot piano onderhoud” kan ervoor zorgen dat Uw piano een stuk fijner aanvoelt, gelijkmatiger of lichter speelt.

 

Ook cosmetisch piano onderhoud , zoals bijv. vergeelde toetsen een opknapbeurt geven, kapotte toetsen herstellen, het toetsbeleg vervangen etcetera behoren allemaal tot de mogelijkheden.

 

 

 

Voor piano stemmen, piano reparatie en piano onderhoud kunt U telefonisch contact opnemen of via email.

C.Lagarde, Pianostemmer Breda en omstreken

06 403 313 74

clagarde@xs4all.nl

 

Hieronder volgen piano onderhoudstips die U zelf kunt doen:

Plaats van de piano: Plaats een piano liever niet vlakbij en verwarmingsradiator , een deur of een raam dat vaak open gaat. Dit in verband met grote temperatuurwisseling. Vloerverwarming kan ook problemen geven.

Onderhoud Piano:

Plaats een bevochtiger: Met name in de winter kan de lucht erg droog zijn. Het hout van de zangbodem en het stemblok gaat krimpen en in het ergste geval ontstaan er scheuren. Zet in de wintermaanden een vaas of wekfles met water onder in de piano. Een hydroceel werkt op hetzelfde principe, maar ziet professioneler uit. Doe dit echter alleen in de wintermaanden. In de zomer is het vochtig genoeg, bij teveel vocht ontstaat roestvorming aan snaren en stempennen.

Onderhoud pianotoetsen: De pianotoetsen kunt U schoonmaken, reinigen, met een vochtige doek,  (geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruiken !). Indien de toetsen erg vies of beschadigd zijn kunt U overwegen om de toetsen te laten vervangen. Het oude materiaal wordt eraf gehaald en de toetsen worden bekleed met nieuw materiaal. Voor betrekkelijk weinig kosten (vanaf ca. 200 Euro) ziet Uw piano er weer een stuk beter uit.

Kunststof toetsen vergelen door zonlicht, ivoren toetsen worden witter van zonlicht. Dus na het spelen de klep sluiten bij moderne piano’s,  bij piano’s met ivoren toetsen mag de klep open blijven.

 

Laat Uw piano stemmen 2 keer per jaar : Tijdens het pianostemmen komen kleine mankementen aan het licht die tijdig verholpen kunnen worden. Dit bespaart uiteindelijk piano onderhoudskosten of piano reparatiekosten .

 

Back To Top